Het lichaam van een mens is prachtig. Het is zacht en warm, we kunnen er mee praten, horen, zien en voelen en het groeit nog ook! We gebruiken het om na te denken, mee te werken, anderen lief te hebben en te troosten, om van te genieten en om ons voort te planten.
Eigenlijk hebben we twee verschillende lichamen. Eentje met kleren aan en eentje bloot. ‘s Ochtends als we opstaan wassen we ons, trekken we schone kleren aan en maken we ons mooi. Dat doen we om er netjes en leuk uit te zien omdat we andere mensen ontmoeten. Ons blote lichaam bewaren we voor onszelf en voor onze relatie. Om van te genieten en ons voort te planten.
Door er schoon en leuk uit te zien maken we makkelijker contact met anderen. En contact is het begin van vriendschap en een relatie!
Wil je meer weten over het lichaam? Klik op een van de tekeningen hieronder.
(Brigit) Ik wil graag gezond blijven. Daar hoort ook lichaamsverzorging bij. Het is ook voor jezelf belangrijk om er goed uit te zien. Ik ben tevreden met mijn lichaam maar zou wel graag kleinere oren willen.
(Tara) Ieder lichaam is mooi op zijn eigen manier. Ik ben blij met mijn lichaam , het heeft mooie rondingen en een kleurtje. Soms heb je een lichaam met een kleurtje, dat maakt het ook weer mooier. Ieder lijf heeft zijn eigen schoonheid.
(Trudie) Soms zou je wel een paar pontjes minder willen wezen, of je borsten zijn te groot. Maar vrouwen moeten niet denken dat mannen alleen op slanke vrouwen vallen. Mannen vinden het ook fijn als ze iets vast kunnen houden.
(Trudie) Het eigen lichaam daar ben je zelf de baas over. Daarom is het ook je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor de hygiëne. En te zorgen dat je gezond blijft. Het is belangrijk dat je je lichaam probeert te accepteren zoals het is.
(Maria) Mijn partner wordt wel snel oud, ik vind dat het zo snel gaat. Ze moet beter op haar houding letten, ze moeten oefenen, zorgen dat haar lichaam recht blijft.
(Maria) Ik ben wel tevreden met mijn lichaam, er is nog niks aan de hand. Het is belangrijk om gezond te blijven. Ik zou alleen nog wat buikvet kwijt willen. Ik doe nu mee aan een progamma. Dat heet ‘samen sterk door dik en dun’. Dan leer je met een hele groep ook om gezond te eten en te sporten.
(Gijs) Ik ben gevoelig. Muziek kan erg veel losmaken. Daar kan ik dan om huilen. Dat het heel hard bij me naar binnen komt. Of omdat iemand heel goed kan zingen. Of omdat ik aan een bepaalde gebeurtenis moet denken bij die muziek. Het is heel mooi dat muziek dat kan doen, vind ik.
(Philip) Ik ben tevreden met mezelf hoe ik nu ben. Ik ben gewoon blij met mezelf. Omdat ik nu een gelukkig mens ben. Ik kijk ook weleens naar mezelf in de spiegel. Wat ik zie, daar ben ik gelukkig mee!
(Pierre) Ik heb wel eens van die dagen dat ik zit opgesloten in mijn lichaam. Dan word ik doodziek dat ik altijd om hulp moet vragen. En altijd moet wachten. Daar word ik weleens niet goed van. Maar ja, dat hoort er bij als je in een rolstoel zit. Toch hoop ik dat ik zo min mogelijk verdrietig en teleurgesteld zal raken in mijn leven. Maar ja, dat zal wel moeilijk zijn.
(Piet) Ik ben heel tevreden over mijn lichaam. Ik kan er toch niks anders van maken. Ik vind dat ik mooie blauwe ogen heb. Dat heeft niet iedereen, daarom vind ik het mooi. Mensen vragen wel eens of ik zou willen lopen. Eigenlijk niet meer, want ik ben al tevreden zoals ik ben. Vanaf mijn geboorte ben ik zo. Je kunt zeggen dat ik geboren ben in een rolstoel.
(Theo) Ik kijk altijd naar mezelf in de spiegel, daar word ik blij van. Ik zie er heel leuk uit. Ik denk er niet over na dat ik een beperking heb en in een rolstoel zit, ik denk als een gewoon mens die kan lopen. Mijn beperking is maar de buitenkant, je moet kijken wat er achter zit, dat is belangrijk. Met dit lichaam kan ik heel gelukkig zijn, want het geluk zit in mezelf!
(Sjaak) Ik ben tevreden met mijn lichaam, zoals ik er ben. Een hoop mensen zijn niet tevreden. Ik zeg: ‘Wees blij dat god je heeft geschapen en dat je je eigen lichaam nog hebt’. Ik ben er tevreden mee, er hoeft helemaal niks aan gedaan te worden. Je moet niet denken dat je lelijk bent, dat is helemaal niet nodig!
Ja, iedere vrouw kan tampons gebruiken. Je moet wel even wennen aan het inbrengen van tampons. Na het indoen merk je er niets meer van. Wel er aan denken een paar keer per dag de oude tampon eruit te halen en een nieuwe in te doen.
Je lijf in de spiegel
Ouder worden (vrouw)
Jezelf in de spiegel bekijken
Scheren
Kleding uitkiezen en kopen
ouder worden (man)
Douchen man
Je vagina wassen
Jezelf wassen (vrouw)
Inwendig onderzoek
Een jongen in de puberteit
Een meisje in de puberteit
Tampons en maandverband
Hoe brengt een tampon in de vagina? Belangrijk is dat je je ontspant. Ga zo staan dat je goed bij de opening van je vagina kunt. Het helpt als je je ene been iets hoger plaatst dan het andere. Breng de tampon zo diep in als je wijsvinger lang is. Als je de tampon niet voelt terwijl je zit of loopt, dan zit hij goed. Heb je er last van, dan de tampon iets verder naar binnen duwen.
Als de tampon zich heeft volgezogen met bloed, voel je haar meer. Zo weet je dat je tampon moet verwijderen. Verwisselt een tampon zeker om de paar uur. In het begin van de ongesteldheid verlies je vaak wat meer bloed. Dat moet je de tampon nog vaker verwisselen of een wat grotere tampon gebruiken.
Ongesteld worden
Een meisje wordt volwassen
Een jongen wordt volwassen
Tanden poetsen
Veranderingen puberteit man
Veranderingen puberteit vrouw