Ruzie

Ruzie, niemand vindt het leuk en toch komt het in elke relatie voor. Hoe komt dat toch en hoe los je het op?

Ruzie begint meestal met iets kleins, met een irritatie. Het wordt ruzie als partners niet over hun gevoelens praten, maar elkaar verwijten maken. Ze zeggen bijvoorbeeld ‘Het is jouw schuld!’ in plaats van ‘Ik ben er boos en verdrietig van’.

Ruzie ontstaat bijvoorbeeld door geldproblemen. Of omdat mensen teleurgesteld zijn in hun partner, zich niet gesteund voelen of zich niet gerespecteerd voelen. Dat zijn lastige dingen. Het kan zijn dat er dan iets in de relatie mis is. Dat de partners niet gelijkwaardig zijn of elkaar niet gelijkwaardig behandelen.

Als je ruzie maakt, ga je meestal steeds harder tegen elkaar praten. En soms op elkaar schelden. Het komt ook voor dat iemand helemaal niets zegt, de hele tijd zwijgt, maar zich wel boos gedraagt. Soms wordt iemand gemeen, hij zegt of doet dan hele lelijke dingen.

Hoe voorkom je ruzie of los je het op?

Je kunt ruzie voorkomen of stoppen door op tijd STOP te zeggen. Zeg STOP tegen jezelf als je merkt dat je dat je lelijke dingen gaat doen of zeggen. Ga naar je partner en vertel wat er met je aan de hand is.

Als het je partner is die lelijk begint te doen, zeg je ook STOP! Vertel dat je het niet leuk vindt, dat je er verdrietig van wordt en er over wilt praten.

STOP zeggen is niet gemakkelijk, maar je kunt het leren! Hoe eerder je STOP zegt, hoe makkelijker het is.

Probeer rustig met elkaar te praten over wat je dwars zit. Vertel vooral ook hoe je je voelt. Luister ook naar je partner. Accepteer dat er niet meteen een oplossing is en dat je het misschien niet met elkaar eens bent. Als je over je gevoelens kunt praten en de ander naar je luistert, heb je al een hele grote stap gemaakt.

Af en toe een keer ruzie hoeft niet slecht te zijn voor een relatie. Nooit ruzie maken kan betekenen dat je alles opkropt of dat je moeilijke dingen maar niet met elkaar bespreekt. Door af en toe ruzie te maken kun je elkaar beter leren begrijpen.

(Sam) Ik wil later een vriendelijke en betrouwbare partner. Iemand die ook een zielsverwant is. Een partner moet je blijvend kunnen vertrouwen.

(Marloes) Rijk worden hoef ik niet, maar voor mij mag het wel wat ruimer. Omdat ik weinig geld heb, lijkt het of ik afhankelijk ben van mijn partner. Ik heb wel mijn eigen salaris maar dat gaat op aan de vaste kosten. Meestal betaald hij als wij leuke dingen gaan doen. Normaal hoor je dat samen te betalen. Dat stoort mij wel eens ja, het afhankelijk zijn van mijn partner.

(Lily) Over een paar jaar wil ik trouwen met mijn vriend. Eerst wil ik met hem gaan samenwonen, dan kan je kijken hoe dat gaat, samen in een huis. Als ik trouw doe ik het goed, een mooie bruiloft en een goed feest met alles er op en er aan. Dan wil ik ook een mooie jurk en een paar kilo afvallen.

(Clara) Mijn partner is heel belangrijk. Iemand waarvan ik ontzettend veel van hou en die ik niet kwijt wil. Wij delen een groot deel van ons leven samen. Je hoeft daarvoor niet bij elkaar te wonen, want dat is ook wel lastig. Dan moet je de verschillen bij elkaar respecteren, daar loop je dan elke dag tegen aan. Dat is soms te moeilijk.

(Stef) Ik heb tijdens de vakantie een vriendin leren kennen. We zijn samen naar bed gegaan en ik heb voorbehoedsmiddelen gebruikt. Zij wou samenwonen en trouwen, maar dat mocht niet van haar broer en zus. Zij heeft het er nooit met haar ouders over gepraat. Ik heb er wel met mijn eigen ouders over gehad. De zeiden ‘Gewoon rustig opbouwen.’ Maar zij wilde vlug. Ze wou me niet loslaten ze zette druk op mij. Toen ben ik ermee gestopt. Ik heb er geen verdriet van gehad. Het is afgelopen, het is voorbij. Ik ben er tevreden mee.

(Joep) Ik vind dat mensen eerlijk tegenover elkaar moeten zijn. Mensen doen soms oneerlijk. Ik heb veel tegenslagen meegemaakt. Dan kan je soms geen vertrouwen hebben in de mens. Ik vertrouw meer in de dieren. Zelfs mijn vrouw is niet altijd betrouwbaar. Soms doe ze wel eens dingen die niet zo horen te wezen. Maar vooruit, je bent ermee getrouwd, dan moet je soms wat nemen!

(Wim) Het is fijn als je een leuke vriendin hebt. Als er iemand van je houdt. Ook voor je ouders. Als je een leuke vriendin hebt, dan weten ze dat ze straks rustig kunnen inslapen, omdat ze dan weten dat het goed met mij gaat!

(Harrie) Ik hoop dat ik nog eens een keer een leuke vriendin tegenkom. Niet in de eerste plaats om seksualiteit te hebben. Al vind ik dat ook wel belangrijk en lekker. Maar het allerbelangrijkste is dat iemand van je houdt. Dat als je thuiskomt, dat je met iemand kan praten. Over belangrijke beslissingen. Dat je niet altijd alleen die beslissingen hoeft te nemen!


Wat is een relatie?
  • In een relatie zijn twee mensen verliefd op elkaar.
  • Je hebt een relatie met één persoon, dit is dan je partner. Dat noem je je vriend of je vriendin.
  • Een relatie wordt ook wel verkering genoemd.
  • Als je een relatie hebt wil je veel samen zijn en samen dingen doen.
  • Als je een relatie hebt kun je intiem zijn met je partner, als jullie dat allebei willen.
  • Een relatie kan tussen een man en een vrouw (heteroseksueel, ook wel hetero), tussen een man en een man (homoseksueel, ook wel homo) en tussen een vrouw en een vrouw (homoseksueel, ook wel lesbie).
Welke soorten relaties zijn er?
  • Man en vrouw: heteroseksueel
  • Man en man: homoseksueel
  • Vrouw en vrouw: homoseksueel
Ik heb iets vervelends gedaan en nou heb ik ruzie met mijn vriendin. Hoe maak ik het weer goed?

Zoek een goed moment om sorry te zeggen. Zorg dat je niet gestoord wordt en dat je tijd hebt om te praten.
Laat zien dat je aandacht voor haar hebt door eerst iets aardigs te doen. Zet bijvoorbeeld koffie voor haar en vertel dat je spijt hebt van wat er is gebeurd.
Zeg dat je verdrietig bent omdat je haar hebt gekwetst.
Vertel dat je het jouw schuld is en vraag wat je kunt doen om het goed te maken.
Laat dan je vriendin reageren. Luister en laat haar vooral uitpraten!

Ruzie

  • Wacht even en wordt eerst rustig. Denk eerst na over wat je wilt zeggen.
  • Let op de toon van je stem. Probeer het zo op een normale manier te zeggen.
  • Probeer niet alleen aan het woord te zijn, luister ook naar wat je partner zegt.
  • Laat de irritatie niet oplopen, maak er geen berg van. Zeg meteen wat je dwars zit.
  • Soms helpt het om er tijdens een wandeling samen over te praten.

Irritaties

  • Is samen praten over irritaties moeilijk? Zet je irritatie dan eens op papier en laat het de ander lezen.
  • Zeg eens tegen jezelf en de ander ‘Stop dit wil ik niet!’ Hou dan allebei een paar minuten je mond dicht. En ga samen op de bank zitten of op bed liggen en houd elkaar vast. Begin pas te praten als je het gevoel hebt dat je dit kunt doen zonder de ander verwijten te maken. Begin met te vertellen hoe je je voelt.

Jaloers zijn

  • Ontken niet dat je jaloers bent, maar kijk wel wat je er mee doet. Praat er over in plaats van je partner te controleren.
  • Jaloers zijn heeft ook met je zelf te maken. Werk aan je zelfvertrouwen.
  • Sluit jezelf niet op. Zorg voor voldoende andere sociale contacten en activiteiten.
  • Kom je er niet uit met je partner? Zoek dan hulp.

Wat je samen kan doen als je een relatie hebt

  • Hand in hand lopen
  • Knuffelen
  • Kusje geven
  • Strelen

Als je verkering/een relatie hebt kan het fijn zijn om samen te zoenen, als jullie het allebei willen. Zoenen kan op allerlei manieren:

  • Kusje geven
  • Kussen/zoenen
  • Tongzoenen/zoenen
Onderwerpen
Jij met je grote mond, het is jouw schuld!
Thema's